In MOMENT//OPNAME gaat fotograaf en documentairemaker Isabelle la Poutré in gesprek met mensen die haar inspireren, fascineren of op een andere manier haar aandacht vast houden. In het monumentale pand De Drie Haringen zonder stromend water of toilet ontvang Isabelle haar gasten. Ze is niet van plan te praten over koetjes en kalfjes maar verschuilt zich liever achter haar camera. Bij binnenkomst fotografeert ze haar gast daarom direct. Jas nog aan. Geen koffie. Daarna kruipen ze achter de microfoon. In eerlijke, open en grappige gesprekken praat ze met hen over het leven, ongemak, dromen en doelen. Na het gesprek, wanneer het ijs tot een comfortabele laagje is gesmolten, pakt ze opnieuw haar camera. Is er een verschil zichtbaar tussen gemak en ongemak? Haast en rust? Is er iets veranderd of is alles hetzelfde?

Doel.

MOMENT//OPNAME is voor mij een sociaal kunst-experiment en onderzoek naar het aangaan van relaties als gevolg op mijn diagnose autisme. Ik ben namelijk bang voor iedereen die ik niet ken en ik stel eigenlijk nooit vragen. Uit angst? Uit onzekerheid? Of puur omdat het mij niet interesseert? Ik vind mensen aardig of niet. Ik bewonder mensen of niet. Er is geen grijs gebied. De postbode die ik niet ken, maar altijd zwaait mag op de foto, de boze meneer van de fotowinkel niet. Maar hoe vraag je zoiets.

In mijn documentaire Inside Aut heb ik onderzocht of ik autistisch ben: dat ben ik. Ik heb inmiddels geleerd dat ik jarenlang heb gecamoufleerd door te doen alsof ik normaal relaties met (on)bekenden kon aangaan. Maar sinds mijn diagnose lijkt het alsof ik die trucjes verleerd ben, en vind ik het alleen nog maar moeilijker. Is dat eigenlijk erg? Of voel ik me er wel fijn bij? Of camoufleer ik stiekem toch nog? Als ik doe wat ik eigenlijk wil: niets zeggen en foto’s maken, is het resultaat dan beter? Of word ik door een gesprek nieuwsgieriger, en worden de foto’s dan pas echt goed?

Om dit te onderzoeken wil ik in in een jaar 50 mensen portretteren. Ik begin met een aantal mensen die ik (goed) ken en ga zo langzaam via via door naar onbekenden.

Vanaf eind juni via je favoriete podcast app en op instagram te volgen.