Na een vastgelopen filmproject vraagt fotograaf en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré zich af: ‘Werkt mijn hoofd soms anders dan dat van anderen?’ Ze leest een blogpost over vrouwen met autisme en dan begint er iets te dagen.

In de documentaire Inside Aut gaat Isabelle vol overgave en met humor op zoek naar de waarheid. Ze leest zich suf, luistert podcasts en interviewt andere vrouwen over dit onderwerp. De eerlijke en soms pijnlijke gesprekken met met haar omgeving maken langzaamaan duidelijk hoe haar hoofd werkt. Wanneer ze tot slot in haar eentje naar IJsland afreist valt alles op zijn plek.

Inside Aut is een verhaal over kracht, eigenheid en je weg vinden in een wereld die nooit stil staat.

Met o.a. ervaringsdeskundige en schrijver Magali De Reu en Psychotherapeut Anne Huntjens.

Reacties van bezoekers

“Ik vond het heel mooi om te zien dat de zaal helemaal vol was en er regelmatig een zucht van herkenning was. Dankjewel voor de docu, het verwoord precies dat wat ik niet goed kan omschrijven.”

“Wij zouden hem aan iedereen aanraden om te kijken met iemand met diagnose ASS in hun omgeving. Om te helpen een beetje te begrijpen hoe het voor degene met ASS is en de herkenning van alles in de documentaire is hoe gek het misschien klinkt, heel fijn.”

“Je hebt m’n ogen geopend. Me nieuwsgierig gemaakt naar wie en wat ik nu echt ben.”

“Heel mooi en indrukwekkend! Soms ook wat confronterend in herkenbaarheid. Dank je wel voor de documentaire en de eerlijkheid daarin.”

“Vanmiddag hebben we ademloos naar je film gekeken en af en toe een traantje van herkenning en compassie weggepinkt. Mijn vrouw (60!) is in december gediagnosticeerd, maar voelt zich in de nog te leggen puzzle soms een bedriegster: ‘welnee, ik ben helemaal geen autist’. Om 10 minuten later vast te stellen ‘oh ja, toch wel’.
Als partner vind ik het ook niet makkelijk soms, maar ik probeer haar net als Freek zo oprecht mogelijk te antwoorden en de mentale ruimte voor haar schoon te houden, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Inside Aut op Tour

Inside Aut heeft een jaar lang door heel Nederland gedraaid en heeft ruim 11000 bezoekers mogen ontvangen. Op 6 mei 2024 was de laatste vertoning. Vanaf nu is Inside Aut voor €6,99 te zien op Vimeo OTT. Kijk Inside Aut.

LET OP: Vimeo is uitsluitend bedoeld voor het bekijken van een film in de huiselijke kring. Het is niet toegestaan om met een groep een film via Vimeo te bekijken. Wanneer je een film wil vertonen in een openbare ruimte zoals: scholen, bibliotheken, zorginstellingen, bedrijven of overige openbare vertoningen, heb je hiervoor een licentie nodig.
Wanneer je Inside Aut wil vertonen in een openbare ruimte zoals scholen, zorginstellingen of bedrijven, stuur dan even een mailtje naar freek@oplichters.de voor de mogelijkheden.

In de media

Foto: Ronald Hissink
Tekst: Kyrie Stuij

Filmmaker Isabelle la Poutré verovert langzaam Nederland: ‘In Deventer zet ik soms een pet op’. De Deventer filmmaker Isabelle Renate La Poutré (33) timmert aan de weg. Haar documentaire Inside Aut, over de zoektocht naar haar autisme, draait in filmhuizen door heel het land. De film is in het Engels vertaald en gaat gestaag richting de 10.000 bezoekers. Én ze is het nieuwe Cultuurtalent Overijssel. ,,Het is allemaal boven verwachting.”

Lees het volledige interview via De Stentor.


Geschreven door: Lieke van den Krommenacker

Dat La Poutré in haar film nu juist laat zien waar het schuurt, is kenmerkend voor haar werk. ‘Ik maak rauwe documenten, wil de dingen laten zien zoals ze zijn. Ik gebruik ook geen visagie of extra licht.’ Sinds de première van Inside Aut wordt ze overstelpt met reacties. Ze droomt van een permanent platform voor haar film. ‘Ik denk dat veel mensen er iets aan kunnen hebben.’

Lees het volledige artikel via VPRO Gids


Foto: Renske Holwerda / RTL Nieuws
Tekst: Marianne Lucieer

“En er zijn ook situaties waarin ik beter presteer dan anderen. Ik heb een hyperfocus. Ik heb vier jaar lang aan de vorige documentaire gewerkt, ik denk dat anderen dat al lang zouden hebben opgegeven. En ik ben met een zelfgebouwde bus naar IJsland gereden. Iedereen zei dat het niet kon, maar er gaat een boot van Denemarken naar IJsland. Ik zocht uit hoe ik een bus moest ombouwen tot camper en dat heb ik gedaan.”

Lees het RTL Zondagsinterview


Foto: Ronald Hissink
Tekst: Thijs Boelens

Eén scène in de film, met haar beste vriendin Vera, heeft een speciale betekenis: ,,De camera draait en we spreken over onze vriendschap. Vera zegt dat ze het moeilijk vindt om met mij in groepen te bewegen. Plat gezegd dat ik dan een blok aan haar been ben. Ik trek me terug en gedraag me afwijkend. Dat was confronterend. Maar het is goed. Want ik functioneer het beste als zaken helder zijn. En Vera ook.”

Lees het volledige interview via De Stentor.

Complete speellijst (2023/2024)

Vera Bon – Kom Eraan (titelsong Inside Aut)

Credits

Regie, Camera & Montage | Isabelle Renate la Poutré
Uitvoerend Producent | Gabrielle Groothuis
Muziek | Pieter de Graaf
Vormgeving en 2e camera | Coen la Poutré
Audio Mixage | Frans Vermast
Redactie | Job Hulsman & Gabrielle Groothuis
Eindredactie | Wieke Esschendal

Contact

Heb je interesse in het vertonen van Inside Aut in jouw filmhuis of op jouw festival?
Neem dan contact op met Freek Ros
Freek@oplichters.de