Inside Aut

Van 2020 t/m 2023 werkte ik aan de documentaire Inside Aut. Een verhaal waarin ik onderzoek of ik autistisch ben. Inmiddels zijn er bijna 11000 kaartkopers en overweldigend veel reacties.

Na een vastgelopen filmproject vraagt fotograaf en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré zich af: ‘Werkt mijn hoofd soms anders dan dat van anderen?’ Ze leest een blogpost over vrouwen met autisme en dan begint er iets te dagen.

In de documentaire Inside Aut gaat Isabelle vol overgave en met humor op zoek naar de waarheid. Ze leest zich suf, luistert podcasts en interviewt andere vrouwen over dit onderwerp. De eerlijke en soms pijnlijke gesprekken met met haar omgeving maken langzaamaan duidelijk hoe haar hoofd werkt. Wanneer ze tot slot in haar eentje naar IJsland afreist valt alles op zijn plek.

Inside Aut is een verhaal over kracht, eigenheid en je weg vinden in een wereld die nooit stil staat.

Fotografie Vera Bon | ZWEVEN

Voor de plaat ZWEVEN van Vera Bon verzorgde ik de fotografie.

Diepe bassen, kapotte synths, dromerige zanglijnen en heldere taal. Vera Bon draait er niet omheen; een mensen leven piept en kraakt. In Zweven onderzoekt Bon welke maskers ze draagt en waarom. De zes liedjes bewegen rondom de thema’s angst en identiteit.

 

SORRY DAT IK BESTA (2022)

Van 10 t/m 29 Maart hebben zeven Deventerse kunstenaars geëxposeerd in de Bergkerk Deventer onder het thema ‘ Sorry dat ik besta’. Een tijdelijke plek waar dat ieder zijn abnormaliteit als normaal kon voelen. Waar dat mensen in een open ruimte, geprikkeld door kunst open gesprekken hebben gevoerd.

//

ALLEEN EN ONEINDIG.

Zes weken lang reist fotografe en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré in haar eentje met haar oranje busje Tootje door IJsland. De boot terug gaat op een vast moment dus weg gaan kan niet.

Wat doet zes weken alleen zijn met je als persoon?
En hoe werkt dit door in de beelden die je maakt?

In IJsland probeert Isabelle te verdwijnen. Ze wil ontsnappen aan de neurotypische wereld waarin we leven. Dat deze reis veel meer is dan alleen maar mooie beelden maken wordt pijnlijk snel duidelijk wanneer de eenzaamheid en de struggle van het dagelijks leven haar overvalt. Ze komt er al snel achter dat haar altijd door razende hoofd – waar ze ook is – met haar meegaat. En de wereld… die zal altijd hetzelfde blijven. Echter blijft de liefde voor mooie beelden maken altijd op nummer één.

 

OFFLINE INSTAGRAM | Oerol (2022)Wat als je instagram naar een echte ruimte brengt? Fotografe Isabelle legt in een steeds veranderende expositie de momenten van Oerol vast die normaal aan het publiek voorbij gaan. Muziek- en theatermaker Vera trekt gewapend met haar audiorecorder over het eiland om discussies te ontlokken en commentaar te verzamelen.

Door zowel samen als los van elkaar over het eiland te trekken, op zoek naar verhalen en die terug te brengen tot één, echte ruimte, wordt een real life instagram feed gecreëerd, waar de mensen doorheen kunnen bewegen. Ze kunnen voorstellingen van een paar uur daarvoor herbeleven maar ook kijken wat ze gemist hebben.

Met tussen de 300 en 700 bezoekers per dag was Offline Instagram 10 dagen lang een succes op Oerol 2022. Bezoekers konden hartjes geven. De foto’s met de meeste hartjes bleven het langst hangen. Luister op spotify naar alle verhalen gemaakt door Vera Bon.

 

No Way Back (2017-2021)Ruim vier jaar volgt Isabelle de tweelingbroers Xillan en Jeangu Macrooy en zangeres A Mili. Drie jonge getalenteerde Surinamers laten alles achter om in Nederland hun droom om artiest te worden achter na te jagen. In Nederland worden ze omarmd als artiest, maar tegelijkertijd ze missen de warmte van thuis en moeten ze hard werken om in Nederland te mogen blijven. Maar niets houdt ze tegen om hun dromen waar te maken.
Deze documentaire is nooit in première gegaan. In 2021 werd er in het kader van het Songfestival in Volkskrant Magazine een serie foto’s uit diezelfde periode geplaatst.

Volkskrant Magazine (2021)

 

O P S T A A N (2020)

Het idee dat je als mens tijdens je leven meerdere keren valt om vervolgens te leren hoe je op kan staan is fascinerend. Je hebt te dealen met het onveranderlijke. Dat is frustrerend en soms ontzettend fijn. Als je leert dat jouw lijf de fundering is, jouw mindset de sleutel tot verandering dan voelt die veranderlijkheid minder eng. Je ontkent hem niet maar je voelt dat de kracht bij jezelf ligt. Dan mag en kan alles om je heen een andere vorm krijgen, jouw hart blijft hetzelfde ritme aanhouden en dát is de ultieme ontspanning.

 

Showtime in 10 minutes (2017 – ongoing)

In Showtime in 10 minues laat fotografe Isabelle Renate la Poutré de echte focusmomenten van een artiest zien. Ze kruipt hierbij in de huid van degene die het podium opmoet. Hierbij legt ze het onderbuik gevoel vast. Artiesten vergeten dat ze er zijn.

Showtime in 10 minutes was voor het eerst te zien in oktober 2017 tijdens een expositie in Kunstenlab. Later was deze te zien in ArtEZ Conservatorium Enschede. Momenteel hangen daar nog enkele werken uit deze expositie.

 

 

Being Typhoon.. Every Day (2014 – 2019)

Gefascineerd door Typhoon’s kijk op de wereld fotografeert Isabelle Renate la Poutré hem voor het eerst in 2014. Ze volgt hem twee jaar voor en achter de schermen terwijl zijn succes in een razend tempo groeit. “Hij vergat dat ik er was en daardoor kon ik heel ver gaan met het vastleggen van zijn emotie.” ‘ Being Typhoon… every day’ toont de worsteling die vele artiesten doormaken: gewoon willen blijven en tegelijkertijd moeten voldoen aan de vele verwachtingen.


Being Typhoon.. Every Day was voor het eerst te zien tijdens het UNSEEN Photo Festival 2016 in het Westcord Art Hotel in Amsterdam. Later was de expositie nog te zien in Het Burgerweeshuis, Deventer Schouwburg en het ArtEZ Conservatorium in Enschede.