In MOMENT//OPNAME gaat fotograaf en documentairemaker Isabelle la Poutré in gesprek met mensen die haar inspireren, fascineren of op een andere manier haar aandacht vast houden. In het monumentale pand De Drie Haringen zonder stromend water of toilet ontvang Isabelle haar gasten. Ze is niet van plan te praten over koetjes en kalfjes maar verschuilt zich liever achter haar camera. Bij binnenkomst fotografeert ze haar gast daarom direct. Jas nog aan. Geen koffie. Daarna kruipen ze achter de microfoon. In eerlijke, open en grappige gesprekken praat ze met hen over het leven, ongemak, dromen en doelen. Na het gesprek, wanneer het ijs tot een comfortabele laagje is gesmolten, pakt ze opnieuw haar camera. Is er een verschil zichtbaar tussen gemak en ongemak? Haast en rust? Is er iets veranderd of is alles hetzelfde?

Doel.

MOMENT//OPNAME is voor mij een sociaal kunst-experiment en onderzoek naar het aangaan van relaties als gevolg op mijn diagnose autisme. Ik ben namelijk bang voor iedereen die ik niet ken en ik stel eigenlijk nooit vragen. Uit angst? Uit onzekerheid? Of puur omdat het mij niet interesseert? Ik vind mensen aardig of niet. Ik bewonder mensen of niet. Er is geen grijs gebied. De postbode die ik niet ken, maar altijd zwaait mag op de foto, de boze meneer van de fotowinkel niet. Maar hoe vraag je zoiets.

In mijn documentaire Inside Aut heb ik onderzocht of ik autistisch ben: dat ben ik. Ik heb inmiddels geleerd dat ik jarenlang heb gecamoufleerd door te doen alsof ik normaal relaties met (on)bekenden kon aangaan. Maar sinds mijn diagnose lijkt het alsof ik die trucjes verleerd ben, en vind ik het alleen nog maar moeilijker. Is dat eigenlijk erg? Of voel ik me er wel fijn bij? Of camoufleer ik stiekem toch nog? Als ik doe wat ik eigenlijk wil: niets zeggen en foto’s maken, is het resultaat dan beter? Of word ik door een gesprek nieuwsgieriger, en worden de foto’s dan pas echt goed?

Om dit te onderzoeken wil ik in in een jaar 50 mensen portretteren. Ik begin met een aantal mensen die ik (goed) ken en ga zo langzaam via via door naar onbekenden.

#4 Jennifer Muntslag

Mijn vierde gast is Jennifer Muntslag. Jenn is presentatrice, ze acteert en ze maakt muziek. In deze aflevering praten we over gebarentaal, fashion en bluffen dat je cool bent voor de camera (en erachter). Maar ook over doelen bereiken én daar ook even bij stil staan. En vragen we ons af waarom we nou eigenlijk socializen met vreemden. 


#3 Jesse Laport

Mijn derde gast is Jesse Laport. Jesse is schrijver en podiumpoëet. In deze aflevering praten we over sociale verwachtingen links laten liggen, uitjes naar de supermarkt en probeer ik uit te vinden waar zijn angsten vandaan komen.
Luister via je favo podcast app.


#2 Rocco Hueting

Mijn tweede gast is Rocco Hueting. Rocco speelt toetsen bij De Staat. Maar is ook wetenschapper. In de jaren dat ik hem veel fotografeerde leek hij altijd iemand anders te zijn. In deze aflevering ga ik proberen uit te vinden als wie hij het liefst op de foto gaat. Verder praten we over onze neurodiverse hoofden, impulsief zijn en verslaving.
Luister via je favo podcast app.


#1 Freek Ros

In de eerste aflevering van MOMENT//OPNAME spreek ik met Freek Ros. Lichtman des vaderland. Tevens de liefde van mijn leven. In een fijn gesprek praten we over lichtontwerp, onzeker worden van televisie mensen en zoek ik uit waarom hij liever niet op de foto gaat.
Luister via je favo podcast app.